NIEUW IN RUGBY?
YES, een nieuwe BFF 😛
Supercool dat je voor de mooiste sport op aarde hebt gekozen.
Volg onze socials op @deRugbySpecialist.nl en je bent ook gelijk lid van de knapste rugbyspelers van Nederland.
Maar dan, waar beginnen we mee?
Hieronder een paar korte tips.
Bij je eerste training is het in ieder geval handig om een bitje te hebben en schoenen met grip.
Verder moet je er rekening mee houden dat je geen ritsen in je kleding hebt. Daar kan je elkaar lelijk mee blesseren. Een top met een capuchon is ook niet handig. Je hebt zelf minder zicht en je tegenstander heeft meer te grijpen.
Bitje:
Let bij de aanschaf van een bitje op de maat. De meeste junior bitjes kun je gebruiken tot een jaar of 10/11, daarna kom je vaak op het kantelpunt naar Senior.
Ook al is er bij de kleintjes nog niet veel contact, is het toch handig om het kind er al aan te laten wennen. Uiteindelijk heb je er zeker een nodig.
Waarin zitten de prijsverschillen? De duurdere bitjes zijn technischer opgebouwd. De voordelen kunnen dan zijn dat je bijvoorbeeld meer comfort hebt. Ze zijn vaak slanker, zodat je makkelijker adem kan halen. Maar er zijn er ook die de onderkaak meer naar voren zetten, zodat deze beter in het scharnier blijft zitten. Er zijn zelfs bitjes met demping die trillen richting de schedel helpen te reduceren om de kans op een hersenschudding iets lager te maken bij impact.
Tip: Spoel je bitje af en plaats hem in de mond. Mocht een ‘basis’ te diep zijn? Knip wat lengte weg aan de achterzijde en vorm deze om eventuele harde randjes weg te smelten.
Schoenen:
Voor de guppen, turven en benjamins zijn allerlei schoentjes prima. Als er noppen opzitten, maakt dat het spel voor je veel leuker. Je kan immers wat sneller bewegen als je meer grip hebt. Een echte rugbyschoen is natuurlijk wel veel ‘echter’,maar geen must.
Vanaf de mini’s is het een rugbyschoen wel aan te raden. Buiten de meerwaarde van de grip, is in een rugbyschoen de plaat (zool) steviger dan bij voetbalschoenen. Daardoor kan je ook je kracht beter wegzetten in een tackle of ruck.
Hou er wel rekening mee dat je in Nederland nog niet met schroefnoppen mag spelen tot aan de CJC.
Vanaf de cubs tot aan de senioren is het echte schoenenwerk mogelijk. Nu ontkom je niet meer aan het voordeel wat een rugbyschoen geeft. De verschillen in prijs hebben vooral te maken met de materialen. In de duurdere schoenen worden materialen gebruikt die ervoor zorgen dat de schoen meer torsiestijfheid krijgt, meer comfort, meer grip.
Kleding:
Maak het je zeker in het begin niet te moeilijk. Let in ieder geval op kleding die comfortabel is. Geen ritsen, knopen en capuchons.
Kleding waar de warmte en vocht sneller worden afgevoerd maken het spel en de training aangenaam.
Gaandeweg kom je erachter dat sommige items bij de rugbyoutfit horen zoals een goede baselayer en bijvoorbeeld trainingtops die waterdicht zijn en de huid droog houden.
Eerst maar eens een goede basis en lekker starten.
Je zal merken dat je net zo veel van de sport gaat houden als wij.
Dat het team uit vele facetten bestaat waar ook alle lichaamstypen een meerwaarde hebben. Dat je voor elkaar opkomt en aanmoedigt op het veld. Welke taal je ook spreekt.......
TOGETHER we are STRONGER
Psssst.....
Heb je vragen over producten of persoonlijk advies?
Bel of app naar 015 -3 640 640